Therapie

Let's Change

Start your

inner

journey now

Bij praktijk 4Soulutions

Free your mind

Find your

happiness

Bij Praktijk 4Soulutions

Coaching, Counselling & Therapie

Improve your life

bij Praktijk 4Soulutions 

Heal your mind & soul

 

Bij Praktijk 4Soulutions kun je terecht voor hulp bij psychische, sociale en emotionele problemen.

Coaching, counseling en therapie zijn de middelen waarmee je weer in je kracht komt te staan. De behandeling wordt afgestemd op jou, op wat er nodig is. Doordat je van binnen dingen oplost en je jezelf gaat begrijpen, kom je tot de essentie van het probleem. Daar ligt ook de oplossing!

Integratieve therapie houdt in dat emotionele, fysieke, cognitieve, gedragsmatige, sociale en eventueel spirituele componenten worden meegenomen in de behandeling. Bij therapie worden oorzaak en gevolgen aangepakt. De focus ligt op het vinden van je eigen oplossingen. Daarbij wordt het beeldend vermogen / verbeeldingskracht aangesproken en zelfhelende vermogens geactiveerd. Ik stuur daarbij op proces. Integratieve psychotherapie is een kortdurende behandeling, gemiddeld duurt een traject tussen de 5 en 20 behandelingen.

De doelstelling van coaching is grip krijgen op je problemen. Je krijgt aanwijzingen om gedrag te veranderen of vaardigheden te vergroten. Het is gericht op persoonlijke ontwikkeling en groei. Hierbij stuur ik op inhoud. Bij counselling worden problemen met een lichte psychosociale achtergrond aangepakt. Doel is inzicht krijgen, jezelf leren kennen, omgaan met emoties, persoonlijke problemen en vragen. Therapie gaat dieper, innerlijke processen worden in kaart gebracht en veranderprocessen gestimuleerd. Therapie is gericht op genezing van wat er van binnen in de psyche speelt.


Open Up!

 

Bekennen wat er precies aan de hand is, vinden veel mensen moeilijk.

 

Schaamte, niet anders dan anderen willen zijn, we kennen het allemaal wel. De eerste stap is dat je open bent over wat er bij jou aan de hand is. Als je niet precies weet waardoor je je naar voelt, dan help ik je daarbij. Als vertellen moeilijk is, doen we het op een andere manier. Samen zoeken we naar de manier waarop jij jouw verhaal helder kan krijgen. Wanneer je bijvooreeld vertelt dat je bang bent om je emoties te laten zien en alles onder controle wil houden, dan respecteer ik dat. Dan houd ik jouw tempo aan en komen de moeilijke dingen later wel. In de intake begin ik trouwens vaak eerst met de vraag wat je als doel ziet en hoe je je wil voelen. De focus is oplossingsgericht.

Is vertellen niet zo jouw ding? Bij mij kan je ook op een andere manier ontdekken wat er bij jou van binnen speelt. Ik werk veel met beelden; een beeld zegt vaak meer dan 1000 woorden. Het gaat er niet eens om of je het beeld precies kan tekenen; zoals het bij jou vanbinnen is, dat is het beeld waarmee we werken. Daar horen gevoelens en gedachten bij. Vaak laat ik mensen kiezen hoe ze willen werken; kleien, tekenen, schilderen of werken met een ander creatief materiaal.Let’s Talk?! Be Creative!

 

In beelden en beweging jezelf uitdrukken…

Ergens besluit je om een afspraak bij mij te maken …. En dan? Bij mij kun je dingen vertellen, maar we kunnen ook op een andere manier uitvinden wat er in jou speelt. Teken, klei, fotografeer, zing, spring, imagineer… doe wat voor jou nodig is om zicht te krijgen op wat er in je omgaat.

Nieuwsgierig hoe dan?
Het onbewuste communiceert met beelden. Zoals in onze dromen. Voor onze hersenen zijn beelden in het echt net zo echt als fantasie. Wanneer je nadenkt over alles wat mis kan gaan, reageert je lichaam met het aanmaken van stresshormonen. Alsof het nu aan de hand is! Zo kan je heel angstig zijn over iets wat misschien gaat gebeuren. Of kun je nog weer boos worden over iemand die jou niet goed heeft behandeld. Zo sterk werken beelden door. Dat gebeurt niet altijd bewust. Dus kun je bij mij met allerlei creatief materiaal ontdekken en in beeld brengen wat er bij jou vanbinnen speelt. En daar ook een oplossing vinden, verandering aanbrengen.

We werken op het onbewuste niveau en dat werkt moeiteloos in je bewuste acties door.
Daarbij gebruik ik soms een lichte trance, om het contact met het onbewuste te helpen maken. Je ontdekt wat nare gevoelens je willen zeggen – er is altijd een goede, liefdevolle intentie. Gevoelens zijn gevoelens, ze willen je iets duidelijk maken. Zo kan boosheid aangeven dat er een grens is bereikt. Angst wil vaak helpen je te beschermen. Verdriet hoort bij verlies situaties en eenzaamheid bij afgescheiden voelen.

Het contact met de weggestopte gevoelens herstellen kan via beelden, maar ook in de ruimte.
Met mensen die kinesthetisch ingesteld zijn, werk ik bijvoorbeeld met balansborden, trampoline of schommels. Die mensen hebben het nodig om in hun lichaam te ervaren waar de oplossingsrichting zit. Wanneer je meer beeldend bent ingesteld kan het zijn dat we gaan kleien, tekenen of onder lichte trance in de binnenwereld werken. Je maakt je eigen binnenwereld bioscoop als het ware. Je gaat zo ontdekken wat precies je probleem is en daarmee ook wat je in jezelf wil veranderen. Daarnaast ga je zien wat je kwaliteiten zijn en hoe je die kan inzetten om je doel te bereiken. Ik luister echt naar je, en vraag door hoe het precies zit. Daardoor ontdek je meer over jezelf dan in een gewoon goed gesprek. Ik leer jou hoe je je jezelf kunt gaan verstaan.Down? All The Way Is Up!

 

Een positief doel geeft gerichte focus

Down van de situatie waarmee je zit? Laten we gaan kijken hoe je je wil voelen, wat je anders wil. En daarmee ook naar wat je niet meer wil. Waar focus jij op? Ben je in je hoofd erg bezig met het probleem? Of kijk je naar de oplossing? Vaak zitten gevoelens in de weg om naar de oplossing te kijken. Daar help ik jou mee. Wanneer je durft te gaan voelen wat je probleem zo naar maakt, en dat ook uitspreekt… dan komt er ook opluchting. De druk wordt minder en je gaat vanzelf de stappen zien naar de oplossing.

4 Soulutions

De 4 oplossingsrichtingen van waaruit ik mijn kennis put:

Integratieve psychoherapie: Uitzicht, inzicht, overzicht en dan veranderen. Een grondslag leggen, grip op de situatie krijgen, groei en weer psychisch gezond worden. Kortdurend, helder en cliëntgericht. De mogelijkheid om naar het individu te kijken zonder protocol, of een protocol als EMDR te gebruiken als het nodig is.

Yoga: Vanuit mijn achtergrond als yogadocent zet ik soms ademhalingsoefeningen uit de yoga in. Ik bekijk problemen soms vanuit de yogapsychologie. Ook raad ik soms yoga midra technieken aan.

Ergotherapie: Ik ben van oorsprong opgeleid als ergotherapeut en werk al heel lang met kinderen en jongeren met onbegrepen klachten. Psychosomatische klachten; lichamelijke klachten met een psychische oorzaak. Of klachten waarbij psychische problemen een rol spelen. Over mijn werk als ergotherapeut kun je meer vinden op www.ergo-enjongerentherapie.nl.

De belangrijkste oplossingsrichting ligt echter in jezelf. Door mijn manier van werken komt een innerlijke dialoog op gang, wordt je je bewust wat onbewust in de weg zat. Vaak is het probleem het probleem niet. Veel problemen zijn een uit de hand gelopen oplossing. Wanneer je het onderliggende probleem bewust wordt, ligt de oplossingsrichting voor de hand. Jouw mind is krachtig, je zelfhelende vermogens worden aangeboord. Mocht het hiermee allemaal niet lukken, of wanneer ik denk dat er iets anders nodig is, dan leg ik je dat natuurlijk ook voor.If Nothing Goes Right…

 

If nothing goes right, go left. Ik kijk met jou, hoe “left the right choice” wordt…

Met de volgende dingen kun je bij mij allemaal terecht. Mocht jij ergens mee zitten wat hier niet bij staat, dan kun je altijd even contact opnemen.

  • Problemen op school of opleiding: Bijvoorbeeld moeite om te studeren, gepest worden, vragen over beroepskeuze, examenvrees.
  • Onbegrepen lichamelijke klachten: zoalshoofdpijn, vermoeidheid. Klachten waarvoor een arts geen duidelijke lichamelijke oorzaak kan vinden.
  • Emotionele problemen: depressieve gevoelens, rouwverwerking, agressiviteit of angsten, destructief gedrag, gedachten aan zelfdoding.
  • Omgaan met ingrijpende situaties: zoals verhuizing, ziekte, afscheid, echtscheiding of een samengesteld gezin, geweld.
  • Leren omgaan met bijzondere eigenschappen: zoals hoogbegaafdheid, hooggevoeligheid, ADHD, dyslexie en leerstoornissen.
  • Aangeleerde probleemgewoontes: nagelbijten, tandenknarsen of snoepen.
  • Vragen over het levende zin en onzin van alles, levensvragen, vragen rond spiritualiteit.
  • Moeite met omgaan met anderen: zorgen om uiterlijk of vragen rond seksualiteit en relaties, waar hoor ik bij, hoe maak ik contact.
  • Gedragsproblematiek: spijbelen, woede-aanvallen, destructief gedrag, liegen, contactverbreking, gebrek aan concentratie.

Linksom, of rechtsom… we vinden een oplossing voor jouw probleem.


Get Ready To Jump!

 


Dan… de sprong in het diepe. Je meldt je aan.

De eerste afspraak gaat meestal anders dan je had gedacht. Bijna iedereen vindt het een opluchting om er toch over te praten, zelfs de niet-praters. Misschien omdat ik goed kan luisteren en vaak precies lijk te begrijpen waar jij mee zit. Of omdat je bij mij ervaart dat je iemand bent met een probleem, maar nooit een probleemgeval bent. Je hebt ergens last van, je bent niet tot last. Als een ander (ouder, leerkracht, partner…) last heeft van jouw gedrag; dan ben ik nieuwsgierig naar jouw goede reden voor dat gedrag. Soms help ik je om de ander dat duidelijk te maken, of wat je kan doen zodat je dat gedrag niet meer nodig hebt.    

Met sprongen vooruit… Bij coaching is de sprong in t diepe eigenlijk helemaal niet zo spannend. Met tips en nieuwe vaardigheden krijg je grip op je problemen. Bij counseling gaat het al wat meer de diepte in. Je krijgt inzicht in jezelf en anderen. Je leert anders om te gaan met emoties en problemen. Wanneer Therapie nodig is, dan wagen we de sprong in het diepe. Samen onderzoeken wat er bij jou vanbinnen speelt. Daarbij kunnen we zelfs tot de diepte van t onbewuste kunnen gaan. Meestal is de behandeling een combinatie van coaching, counseling en therapie.    

Are you ready for this?

Heb je een vraag aan mij of wil je dat ik contact met je opneem? Vul hieronder je wensen in en je hoort me zo snel mogelijk.

10 + 4 =