EMDR & Traumaverwerking
Wat is EMDR therapie?
EMDR is een therapie voor mensen die iets naars hebben meegemaakt en daar last van blijven houden. Bijvoorbeeld wanneer je last houden blijft houden van flash backs; beelden van wat er toen gebeurde. Daarnaast kunnen nachtmerries, schrikreacties en vermijding blijven bestaan. Niet iedereen lukt het om op eigen kracht een trauma te verwerken. Bij deze behandeling wort het natuurlijke verwerkingsproces gestimuleerd. Daarnaast kan het ook worden toegepast bij mensen die last hebben van een fobie, verwerkingsproblemen en (trauma gerelateerde) angsten.
Onderdeel van Integratieve Jongerentherapie
Wanneer EMDR passend is bij jouw klachten dan wordt deze methode in het behandelplan van de Integratieve Jongerentherapie ingezet. Omdat het soms nodig is om eerst psychisch wat sterker te worden, werken eerst daaraan, voordat we een EMDR sessie plannen. Het kan dus ook later ingezet worden in een behandeling.
Wat kun je bij EMDR verwachten?
In een EMDR sessie wordt aan de hand van een protocol gewerkt. Eerst wordt de nare of traumatische gebeurtenis bewust teruggehaald. Vervolgens wordt het verwerkingsproces gestart. Ik vraag je om terug te denken aan de nare ervaring en daarbij mijn vingers van links naar rechts te volgen. Of je gaat naar tikjes luisteren die je afwisselend links en rechts via een koptelefoon hoort. Soms kies ik ervoor om tikjes op de knieën of handen te geven. Dat spreek ik dan van te voren met je af.
Daarna vraag ik wat er in je opkomt. Dat kunnen gevoelens, gedachten of lichamelijke ervaringen zijn, of helemaal niets. Jouw hersenen weten precies wat er nodig is om te kunnen verwerken.
Lading verminderen
We bespreken niet wat er opkomt, je noemt het alleen. Vervolgens krijg je opnieuw een set tikjes of vingerbewegingen, net zo lang tot de spanning / emotionele lading verminderd is. Zodat het steeds minder vervelend wordt om aan de gebeurtenis terug te denken. Tot slot bespreken we altijd met wat je als positief hebt ervaren en we sluiten daarmee af. Vandaar dat je weer rustig naar huis kunt.
Tijdsinvestering EMDR Sessies
Afhankelijk van hoe het gaat, zijn er één of meerdere sessies nodig. Voor een sessie plan ik 1,5 uur in, zodat we kunnen afronden op een moment dat de spanning voldoende is afgenomen. Normaal gesproken wordt de volgende afspraak twee weken later ingepland. EMDR werkt vaak snel, maar kan ook intensief zijn. Na een behandeling is het dus niet gek wanneer je je moe voelt. De eerste dagen kunnen na een sessie beelden of gevoelens omhoog hoog komen, maar dat hoeft niet. Meestal duurt dit niet langer dan drie dagen. Je kunt die ervaringen opschrijven voor de volgende sessie, zodat we daarmee verder kunnen.
Het verschilt per persoon hoeveel sessies nodig zijn, afhankelijk van trauma en de manier waarop je daarmee omgaat. Wanneer er naast deze therapievorm nog iets anders nodig is, wordt daar door middel van de integratieve therapie verder aan gewerkt.